Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Докази у справах про порушення митних правил


Докази у справах про порушення митних правил

Докази порушення митних правил є важливим питання при провадженні про порушення митних правил. Відповідно до 251 ст. КУпАП України доказами у справі про адміністративні правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи від­сутність адміністративного правопорушення, винність даної осо­би у його вчиненні, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Під предметом доказування при провадженні справи про пору­шення митних правил розуміється сукупність обставин, що підля­гають доказуванню. Відповідно доказуванню підлягає:

1) подія правопорушення;

2) вина фізичної особи чи посадової особи у порушені митних правил;

3) факт здійснення порушення митних правил юридичними особами, а також особою, яка займається підприємницькою діяль­ність без створення юридичної особи;

4) обставини, які впливають на ступінь і характер відповідаль­ності особи, що притягується до відповідальності за порушення митних правил;

5) причини та умови, які сприяли скоєнню порушення митних правил.

Предмет доказування включає такі обставини, які мають бути обов’язково встановлені Для правильного провадження та розгля­ду справи по суті. Ці обставини встановлюються у ході опитуван­ня і фіксуються у протоколах, зафіксованими у документах дани­ми, що отримані у ході митного контролю, догляду, провадженні митного оформлення, у ході ведення провадження про порушення митних правил, поясненнями осіб, які притягуються до відповідаль­ності, свідків, висновками експертизи, речовими і письмовими доказами.

Докази про порушення митних правил повинні бути у встанов­леному порядку зібрані уповноваженими на те посадовими особами, у межах їх повноважень з дотримання встановлених порядку, спо­собів і форм.

Оцінка доказів проводиться посадовою особою за її внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному дослідженні всіх обставин справи у їх сукупності. Посадова осо­ба при цьому керується виключно законом і правосвідомістю. Ніякі докази наперед не мають переваги над іншими.

Оцінка доказів свідчить про готовність посадової особи винести по справі відповідне рішення. Оцінці підлягає кожен окремий доказ, що стосується факту скоєння порушення митних правил.

Класифікація доказів порушення митних правил підпорядкову­ється визнаним у науці критеріям, відповідно до яких прийнято роз­різняти такі види:

  • протоколи та інші документи, які складені при проведенні митного контролю і проведенні митного оформлення, провадженні у справі про порушення митних правил чи при її розгляді;
  • пояснення осіб, які притягуються до відповідальності;
  • пояснення свідків;
  • висновки експерта;
  • речові докази;
  • письмові докази.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+