Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Види і структура соціальних спільностей і груп


Види і структура соціальних спільностей і груп

Під соціальними спільностями розуміються структури, що об’єднують її членів за ознакою приналежності до об’єднуючого їх критерію. Таким критерієм може виступати рід занять, спільність релігійних вірувань, політичних поглядів, а також спільне проживання, заняття спортом, мистецтвом. Такі спільності можуть вести до появи організацій та асоціацій (професійні спілки, політичні партії, співтовариства вчених)

Соціальна група — це сукупність людей, виділена за соціально значимими критеріями (стать, вік, раса, національність, професія, місце проживання, дохід, влада, освіта та ін.). Вона є своєрідним посередником між окремою людиною і суспільством.

За визначенням Роберта Мертона, група — це сукупність двох і/або більше людей, які певним чином взаємодіють один з одним, усвідомлюють свою приналежність до цієї групи і вважаються членами цієї групи з погляду інших.

Одним із головних критеріїв типології груп є їхня чисельність. У соціології розрізняють малісередні та великі групи. Чим менша група, тим більше можливостей індивід отримує для того, щоб пізнати інших людей і встановити з ними тісні стосунки.

Малі групи — це добре знайомі між собою люди, які об’єднані спільними цілями, інтересами і постійно взаємодіють між собою (сім’я, студентська група, виробнича бригада, компанія друзів).

Серед малих груп вирізняють первинні і вторинні.

Первинні групи — це малі групи, що утворюються з таких причин: шлюбно-сімейні зв’язки, симпатія, емоційна прив’язаність тощо.

Вторинні групи містять у собі деяку кількість первинних груп. академічна Студентська група, спортивна команда чи відділення солдатів завжди внутрішньо розділені на менші групи осіб, контакти між якими є частішими, мають емоційніший характер.

Великі групи — це такі групи, у яких окремі їх члени можуть не бути особисто знайомі один з одним (мешканці Львова, українці, члени конфесійної групи).


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+