Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Характеристика видів порушень митних правил


Характеристика видів порушень митних правил

Найбільш загальною класифікацією порушень митних правил є їх класифікація за ступенем завданої шкоди. У відповідності до цього критерію усі види складів порушень митних правил умовно можна поділити на наступні види:

– незначні – порушення, що не завдають матеріальної шкоди державі, наприклад, неподання документів та зразків товарів для проведення дослідження (ст. 331 МК України), втрата митного забезпечення (ст. 338 МК України) тощо;

– суттєві – порушення, що завдають матеріальної шкоди державі, за умови їх вчинення з необережності, наприклад, причалювання до суден, що перебувають під митним контролем (ст. 335 МК України), вантажні та інші операції, що проводяться без дозволу митного органу (ст. 337 МК України), пошкодження митного забезпечення (ст. 338 МК України) тощо;

– грубі – порушення, скоєння яких нанесло реальну шкоду економічним інтересам держави, які, як правило, мають на меті отримання вигоди для осіб, що їх вчинили і мають форму умислу, наприклад, переміщення товарів через митний кордон з приховуванням від митного контролю (ст. 352 МК України), зберігання, перевезення чи придбання товарів, транспортних засобів, ввезених на митну територію поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю (ст. 353 МК України) тощо.

Класифікація порушень митних правил за об’єктом розділяється на чотири групи порушень митних правил, а саме порушення, пов’язані з: порядком здійснення митного контролю (ст. 330, 339, 342 МК України тощо); порядком здійснення митного оформлення (ст. 331, 332, 338 МК України тощо); порядком переміщення через митний кордон товарів і транспортних засобів (ст. 341, 351, 352 МК України); порядком оподаткування та сплати податків і зборів, надання митних пільг та користування ними (ст. 353, 354, 355 МК України).

Відповідно до форми вчинення протиправного діяння (дії чи бездіяльності), розрізняють правопорушення, що вчиняються шляхом: здійснення тих чи інших дій (ст. 329, 338, 355 МК України); утримання від виконання тих чи інших дій (ст. 332, 344, 348 МК України).

Залежно від наявності шкідливих наслідків виділяють: порушення митних правил з формальним складом, тобто таким, який не передбачає в результаті його вчинення настання матеріального шкідливого наслідку. Таких в МК України більшість; порушення митних правил з матеріальним складом, тобто таким, який включає в себе крім протиправного діяння обов’язкове настання в результаті їх вчинення шкідливих наслідків (наприклад, 355 МК України).

В залежності від суб’єктів порушення митних правил, вони можуть бути поділені на: порушення, суб’єктами яких можуть бути будь-які фізичні особи (ст. 329, 348, 355 МК України); порушення, суб’єктами яких можуть бути тільки спеціальні суб’єкти – посадові особи (ст. 346 МК України).


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+