Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

1.4.4. Відпочинок на воді (льоду). Правила безпеки на воді.

1.4.4. Відпочинок на воді (льоду). Правила безпеки на воді. Небезпечність льодоходу.

Допомога при переохолодженні або обмороженні

Значна кількість смертей у побутовій сфері припадає на утоплення. За даними Міжнародної любительської федерації плавання щорічно в світі утопають приблизно 300 тис чоловік. В Україні щороку гине на воді близько 4 тис . чоловік. Аналіз загибелі людей на воді показав, що найбільше трагічних випадків стається на необладнаних для купання місцях (близько 90%). Значний відсоток серед утоплених складають діти. Визначальною серед причин, що призводять до утоплення є емоційний чинник – страх. Потрібно пам’ятати, що людське тіло має достатню плавучість, що дозволяє при найменшій підготовці вміти утримуватись на воді.

Вагоме значення має також температура води. Низька температура води викликає судому судин, порушень дихання та серцевої діяльності, анемії мозку, яка проявляється втратою свідомості. У практично здорової людини при швидкому входженні у холодну воду може розвинутись холодовий шок, який іноді закінчується смертю.

Серед інших причин, що призводять до утоплення необхідно назвати невміння плавати, втому при тривалих запливах, хворобливий стан, травми при стрибках у воду (особливо у незнайомих місцях) Особливу небезпеку представляє купання в стані алкогольного сп’яніння.

Чинниками, що посилюють небезпеку при купанні є значна швидкість течії води, коловороти, підземні джерела, великі хвилі, можливість зіштовхнутись з сторонніми предметами.

У разі нещасного випадку на воді треба якнайшвидше допомогти потопаючому. Діяти слід оперативно та рішуче. Якщо потерпілий занурився у воду, то необхідно пірнути і знайти його. Якщо потопаючий знаходиться на поверхні, то краще підпливати до потопаючого ззаду, щоб уникнути його захватів, від яких буває важко звільнитись. Рятувальнику необхідно пам’ятати, що при будь-якому захваті занурення під воду сприяє звільненню від нього.

1.4.4. Відпочинок на воді (льоду). Правила безпеки на воді.

Характер надання допомоги потерпілому після винесення з води залежить від важкості його стану. Якщо потерпілий не втратив свідомості, пульс та дихання задовільні, то його слід покласти на тверду суху поверхню так, щоб голова була низько опущена, роздягнути, розтерти сухим рушником, передягнути в сухий одяг, обгорнути теплою ковдрою та дати гарячий чай. Якщо свідомість відсутня, але є пульс та дихання необхідно спочатку піднести до носа потерпілого вату змочену нашатирем. При відсутності серцевої діяльності та дихання застосовують найпростіші методи оживлення організму. Перш за все, як найшвидше видаляють рідину із дихальних шляхів та шлунка (рис. 1.19). Після цього негайно приступають до серцево-легеневої реанімації.

Пам’ятка про поводження на льоду

– Знайдіть для початку стежку або сліди на льоду. Якщо їх немає, позначте з берега маршрут свого руху.

– Подивіться заздалегідь, чи немає підозрілих місць. Лід може бути неміцним біля стоку води, поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості вмерзли в лід, де б’ють ключі, стрімка течія або струмок впадає в річку. Обминайте ділянки, покриті товстим прошарком снігу. Особливо обережно спускайтеся з берега: там, де лід нещільно з’єднується із сушею, можливі тріщини.

– Візьміть із собою палицю для того, щоб перевірити міцність льоду.

– Катайтеся на ковзанах лише в обладнаних місцях. Ніколи не катайтеся поодинці.

– Якщо ж на Ваших очах під лід провалилася людина, то наближатися до неї потрібно тільки повзучи, широко розкинувши ноги й руки . За 2-3 м від того, хто провалився, киньте йому ремінь, шарф або завбачливо прихоплену гілку дерева. Відступати до берега потрібно теж повзучи.

– Якщо лід почав тріщати та стали з’являтися характерні тріщини – негайно повертайтеся! Не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні ніг від льоду. У разі провалення під лід відразу кличте на допомогу (рис. 1.20).

– Якщо Ви опинилися в крижаній воді, намагайтеся без різких рухів, не відламуючи країв, вибратись на кригу спочатку грудьми, потім по черзі витягуючи ноги.

1.4.4. Відпочинок на воді (льоду). Правила безпеки на воді.

Перша допомога при переохолодженнях

Людину можна врятувати навіть при тривалому і сильному охолодженні, якщо правильно надати їй першу допомогу. Потерпілого потрібно занести в тепле приміщення, роздягнути і покласти у ванну з теплою водою – 37-38°С. Якщо ванни не має, то тіло накривають ковдрами і зверху на неї можна покласти грілки. Дати випити гарячого чаю. Можна швидко розтирати тіло рушником чи просто долонями для зігрівання, поки шкіра не стане рожевою. Важче надавати допомогу при довготривалому охолодженні. Якщо людина не дихає, потрібно відразу приступати до проведення штучного дихання.

Перша допомога при відмороженнях

Відмороження – це місцеве пошкодження тканин організму під дією сильного холоду. Відмороження виникає не тільки під дією сильного холоду, а навіть при температурі 0°С, особливо у сиру і вітряну погоду. Найчастіше відмороження спостерігаються у людей, які довгий час знаходяться на вулиці, у легкому одязі, а також мокрому одязі і взутті.

Потерпілому від холоду потрібно швидко надати домедичну допомогу. В першу чергу потрібно відновити кровообіг в уражених частинах тіла. Якщо до житла далеко, відморожене місце розтирають долонею чи теплим шарфом. Ні в якому разі не можна розтирати снігом, бо це збільшує охолодження.

У випадку, коли відморожена рука або нога, рекомендується потерпілого перенести у тепле приміщення і зробити теплу ванну. Після відігрівання на ураженій ділянці відчувається біль, поколювання і почервоніння шкіри. Відморожену ділянку шкіри протирають спиртом, горілкою або одеколоном і накладають суху зігріваючу пов’язку. При появі на шкірі водяних пухирців або ознак омертвіння шкіри масаж і розтирання робити не можна. Шкіру необхідно обережно протерти спиртом і накласти суху стерильну пов’язку.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+