Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Зовнішня політика Китаю

Історичні засади зовнішньої політики Китаю

У XIX ст., на відміну від Індії, Китай не був перетворений на колонію, проте при владі в країні знаходилася маньчжурська династія Цін. Маньчжури були сусідами китайців і в середині XVII ст. китайські феодали покликали їх допомогти придушити селянську війну в Північному Китаї. Вони допомогли, але не пішли додому, а їхній правитель проголосив себе китайським імператором нової династії Цін. Сталося це в 1644 р.

У наступні десятиріччя маньчжури здійснювали всю повноту влади в Китаї, хоча в основному зберегли китайські закони, звичаї, порядки. Імператор (в Китаїйого називали богдихан) вважався «сином неба», найвпливовіші посади займали маньчжури, вони ж були найбагатшими феодалами. У ХVIII ст. Пінська династія вела безперервні завойовницькі війни зі своїми сусідами, що стояли на нижчому етапі розвитку. Завойовані народи змушені були платити
Цінам данину, це ще більше підносило їхню велич у власних очах.

Маньчжурські імператори, як і їхні попередники, вважали Китай «піднебесною» імперією, що відіграє провідну роль у світі, а всі інші народи – «варварами». Під деспотичною владою Цінів Китай дедалі більше відставав у своєму розвитку від країн Європи та Америки. Китайська армія була озброєна луками і стрілами, селяни обробляли землю найпримітивнішими знаряддями. Хоча наприкінці XVIII – на початку XIX ст. з’являються перші паростки капіталізму: майстерні з найкатура маними працівниками, мануфактури тощо.

Прогресивному розвитку Китаю заважала закритість у відносинах з іншими державами. 1757 р. імператор видав указ, що забороняв торгівлю і зносини з іноземцями. Для торгівлі з ними залишався лише один порт Гуанчжоу (європейці називали його Кантон). Проте, незважаючи на заборону, англійці контрабандно ввозили до Китаю свої товари, і головним з них був наркотик – опіум, який постачали з Індії. Китайці охоче купували його, приносячи тим самим величезні прибутки англійським торговцям.

На початку 40-х років XIX ст. китайська влада заборонила ввіз опіуму до Кантону, а ті партії товару, що вже були ввезені, вилучила і знищила. Це викликало величезне обурення англійських торговців, які змусили уряд Великої Британії оголосити Китаю війну. Протягом 1840-1842 pp. тривала перша «опіумна» війна. Вона закінчилася поразкою Китаю, який зобов’язали сплатити англійцям контрибуцію і відкрити п’ять портів для безмитної торгівлі. Англійці також отримали в оренду острів Сянган (Гонконг).

У наступні роки Китай змушений був укласти такі ж нерівноправні договори з США та Францією. Остання разом з Великою Британією розпочала в Китаї другу «опіумну» війну, в ході якої було захоплено Пекін і отримано нові значні поступки від уряду Цінів. У Китаї навіть дозволили відкриту торгівлю опіумом. Почалося перетворення Китаю на залежну від капіталістичних держав країну.

1864 по 1894 р. обсяг торгівлі між Китаєм та іноземними державами зріс майже вдвічі на користь останніх. Англійці почали будувати в Китаї судноверфі, залізниці на вигідних для себе умовах, створювати свої банки і страхові компанії. Поступово англійці та французи отримали в концесію (тимчасове користування) великі території для будівництва підприємств, готелів, житлових будинків тощо. Зона впливу британців охоплювала середню течію річки Янцзи (10 провінцій),  а французів – південні райони, прилеглі до Індокитаю, який в останній третині XIX ст. перетворюється на французьку колонію.

Росія теж не пасла задніх в процесі економічного проникнення до Китаю. У червні 1896 р. китайська делегація, що прибула на святкування коронації російського царя Миколи II, підписала вигідний для Росії договір про союз. Російський уряд отримав концесію на будівництво Східно-Китайської залізниці, що мала поєднати Владивосток з Сибірською магістраллю через китайську Маньчжурію.

Наприкінці XIX ст. Німеччина теж включається в боротьбу за вплив на Китай. Скориставшись вбивством двох німецьких місіонерів, у 1897 р. до Китаю було направлено військову ескадру, а наступного року підписано договір, за яким Німеччина отримала в «оренду» на 99 років півострів Шандунь з портом Циндао. Японіяпосилила свої позиції в південно-східній провінції Фуцзянь.

Таким чином майже всі великі держави отримали зони впливу в Китаї. Тільки Сполучені Штати, які запізнилися на цей розподіл територій, оголосили, що не визнають такого поділу і пропонують проводити політику «відкритих дверей» і «рівних можливостей».

 

 

Зовнішня політика Чан Кайші та Мао Дзедуна

Вже в 1928 р. Чан Кайши заявив, що головним напрямком зовнішньої політики його уряду і Гоміньдану буде прагнення до ліквідації нерівноправних договорів і угод з європейськими державами. Ці питання грали виняткову роль для майбутнього розвитку Китаю і збереження влади Гоміньдану і Чан Кайши. Справа в тому, що сили, на які спирався Гоміньдан (велика міська буржуазія, представники торгового капіталу, великі земельні власники), не могли повнокровно розвиватися в умовах крайньої засилля іноземного впливу і присутності. Тому головним завданням нового уряду було прагнення ліквідувати найбільш крайні форми європейського впливу. Ставити питання про повну ліквідацію іноземної присутності Гоміньдан не міг і не мав для цього необхідних матеріальних і військових ресурсів . Але одночасно з цим Гоміньдан був зацікавлений у тісних зв’язках із Заходом. Він потребував дипломатичне визнання і сподівався з допомогою європейських держав остаточно розгромити комуністичний рух у країні.

Політика європейських держав у ході подій 1925 – 1927 рр.. була вкрай суперечливою. З одного боку, вони не були зацікавлені в перемозі революції, тому що нова національна влада Гоміньдану обмежила б їхню присутність і доходи і вони це розуміли. У цьому сенсі країни Заходу були більше зацікавлені у збереженні старої влади. Але все-таки в кінцевому підсумку загальна спрямованість політики цих країн поступово стала більш поступливою і компромісною.

Першою капіталістичною державою, яка визнала нанкинський уряд влітку 1928 р., були Сполучені Штати. У грудні того ж року дипломатичні відносини були встановлені з Англією. Через деякий час пішли переговори і з іншими країнами Заходу. Принципово іншою була позиція тільки Японії. Японія різко негативно була налаштована перемогам національного руху, Гоміньдану і його армії. Перемоги НРА на Півночі країни були невигідні Японії, тому що вона мала там свої інтереси. У цілому, за кілька перших років Нанкінського десятиліття уряду Китаю вдалося вирішити кілька досить важливих для себе проблем. Так, вже в 1928 р. Китай відновив свою митну незалежність. У 1929 р. більшість країн визнало нові тарифні ставки введені Китаєм. Шляхом тривалих переговорів Китаю вдалося повернути 20 з 33 найбільших консессій. Були скасовані норми екстериторіальності і багато іншого.

Боротьба Нанкінського уряду проти системи нерівноправних договорів носила антиімперіалістичний характер і мала широку громадську підтримку в самому Китаї. Ці заходи не зустріли підтримки лише московського керівництва, яке різко негативно було налаштоване стосовно до Гоміньдану і самого Чан Кайши. У тій боротьбі, яка йшла в Китаї між комуністами і Нанкіна, радянська держава підтримувала лише комуністів. Пряма підтримка Москвою комуністичного руху в Китаї розглядалася його керівництвом як пряме втручання у внутрішні справи і в результаті цього радянсько-китайські відносини різко погіршилися.

 

 

Проблема Тибету

Після китайської революції 1911 року в умовах смути і роздробленості Тибет де-факто знову знайшов самостійність, хоча перебував при владі в Китаї гоміньдановський уряд продовжував вважати Тибет частиною Китаю.

Прийшовши до влади в 1949 р., лідери Компартії Китаю вирішили відновити владу над Тибетом. У 1951 році представники уряду Тибету підписали у Пекіні угоду «Про заходи щодо мирного звільнення Тибету». Згідно 17 пунктам цього документу, Тибету надавалася автономія у внутрішніх справах і зберігалася колишня система управління на чолі з Далай-ламою, а центральний уряд отримував право розміщувати в Тибеті війська, охороняти зовнішній кордон і здійснювати зовнішню політику. Однак в 1959 р. в день китайського Нового року Далай-лама XIV був запрошений на святкування в китайську військову частину. Запідозривши недобре, мешканці Лхаси оточили його палац, щоб перешкодити «викраденню» свого лідера. Почалось антикитайське повстання, яке було жорстоко придушене армією Пекіна. Сам Далай-лама і багато його прихильники втекли гірськими стежками до Індії, де утворили тибетський «уряд у вигнанні».

Після тибетського повстання 1959 р. Тибет в плані духовного і політичного керівництва виявився розділеним між центральним урядом КНР, що здійснює політичне керівництво тибетської автономією, і «урядом у вигнанні», очолюваним Його Святістю Далай-ламою XIV. Поділ релігії і політики, побудова соціалістичного Тибету у рамках унітарної китайської держави стало основною метою стратегічного курсу центрального уряду КНР. Однак силове впровадження чужої Тибету цивілізаційної моделі, спричинило тривалий конфлікт на етнокультурному грунті, який залишається невирішеним по сьогоднішній день.

До входження до складу Китаю Тибет мав свій прапор і герб. В даний час вони використовуються тибетським урядом у вигнанні, в Китаї ж вони розглядаються виключно як символи сепаратизму.

 

 

Проблема Тайваню

Вже більше п’ятдесяти років тайванську проблему називають небезпечним джерелом напруженості в Азіатсько-тихоокеанському регіоні. Питання про возз’єднання КНР з Тайванем є одним з найгостріших питань у регіональних відносинах.

За своєю класифікацією “тайванську проблему” не можна віднести до категорії етнічного конфлікту, оскільки населення і материкового Китаю (КНР), і Тайваню (Республіка Китай) – ханьці. Проблема носить суто політичний характер.

Проблема бере свій початок із закінчення громадянської війни в Китаї восени 1949 р., коли колишній центральний уряд Китайської Республіки на чолі з лідером Гоміньдану Чан Кайши під тиском комуністичних загонів Мао Цзедуна відступило на Тайвань. З тих пір кожен уряд – нове, комуністичне, в Пекіні і старе, гоміньдановське, в Тайбеї – претендувало за легітимність і вважало себе єдиним законним загальнокитайським урядом. Радянський Союз визнав КНР, а США і їх союзники – Чан Кайши.

У 1972 р. США зайнявши позицію КНР розірвало дипломатичні відносини з Тайванем, зберігши неофіційні відносини з урядом Чан Кайши. У 1975 р. Чан Кайши помер. Його наступники продовжували дотримуватися формули “одного Китаю” і визнавали значущість об’єднання. Проте з плином часу ситуація ускладнилася. Усередині Тайваню зростав вплив місцевого населення, яке були категорично прийнятої формули, потребувало проголошення незалежності острова.

Поетапна демократизація на Тайвані дозволила сепаратистам отримати представництво у парламенті і впливати на зовнішню політику.

Уряду КНР і Тайваню підтримують напівофіційні контакти для обговорення умов можливого об’єднання. Позиція Пекіна зводиться до формули “одна країна – дві системи”, сенс якої головним чином полягає в тому, що після об’єднання Тайвань стане однією з провінцій КНР, зберігши ринкову модель економіки і автономну адміністративну систему, але передавши Пекіну керівництво своєю зовнішньою і оборонною політикою. Тайванська сторона не вважає ці умови прийнятними. Вона не виключає об’єднання, але бачить його як тривалий демократичний процес злиття двох рівноцінних політичних суб’єктів. Вихідною точкою об’єднавчого процесу в Тайбеї вважають визнання Пекіном Тайваню в якості рівного партнера. Тайвань підтримує дипломатичні відносини з 29 країнами світу.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+