Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Процедура проведення парламентських виборів в ЄС


Процедура проведення парламентських виборів в ЄС

Вибори до Європейського парламенту проводяться кожні 5 років. Європейський парламент є законодавчий орган Європейського союзу і єдиним з семи інститутів Євросоюзу, що напряму обирається громадянами держав — членів Союзу на основі виборчого права через загальне голосування.

Вибори до Європейського парламенту проводяться ще значною мірою у відповідності з національними виборчими законами і традиціями. Кожна держава-член ЄС приймає рішення щодо порядку проведення виборів.

Держави-члени можуть прийняти рішення про використання відкритих або закритих партійних списків. У більшості держав-членів право голосувати і балотуватися на виборах може бути реалізовано громадянами починаючи з 18 років.

Громадяни ЄС, які проживають в іншій державі-члені ЄС, ніж його громадянство, мають право голосувати і балотуватися на виборах у державі проживання відповідно до правил національного законодавства своєї країни. Громадяни ЄС, які проживають за кордоном і бажають взяти участь у виборах в країні походження, мають право голосувати, якщо її національне законодавство дозволяє. Деякі держави-члени забезпечують можливість голосувати поштою та / або організовують виборчі дільниці в своїх дипломатичних або консульських місіях за кордоном.

У 14 країнах створюється єдиний виборчий округ. В інших країнах, де вибори здійснюються за пропорційною системою, утворюється кілька виборчих округів (у Великій Британії – 11, Польщі – 13, у Італії – 5, у Франції – 8), причому, як правило, границі округів визначаються адміністративно-територіальним поділом країни.

Своєрідно вирішується проблема округів у Бельгії, оскільки в цій країні дуже гострою є проблема національних відносин між фламандцями та валлонами. Законом 1984 р. встановлено, що з 24 депутатів Європейського парламенту, що обирають у країні, 11 обираються від валлонського регіону (офіційна мова французька) і 13 – від фламандського регіону (офіційна мова фламандська). У той же час у країні створені три виборчі колегії для франко-німецького населення, фламандського населення та населення Брюсселю, мешканці якого є носіями обох мов. Підрахунок голосів проводиться по регіонах, причому кожний виборець столиці країни самостійно визначає, до якого лінгвістичного регіону повинен бути віднесений його голос.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+