Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Різновиди соціальних груп


Різновиди соціальних груп

Соціальна група — це сукупність людей, виділена за соціально значимими критеріями (стать, вік, раса, національність, професія, місце проживання, дохід, влада, освіта та ін.). Вона є своєрідним посередником між окремою людиною і суспільством.

Слід відрізняти соціальні групи від випадкових несталих об’єднань людей, наприклад, пасажирів транспорту, які їдуть в одному вагоні чи автобусі, або тих, хто перебуває у певний момент на одній вулиці чи в одному місці. Ці угру­повання визначаються як агрегація — деяка кількість людей, що зібралися у певному фізичному просторі і не здійсню­ють свідомих взаємодій. Для то­го, щоб сукупність людей визнавалася групою, потрібні вза­ємодія між її членами та наявність сподівань, що їх поділяє кожний член групи відносно інших її членів.

Одним із головних критеріїв типології груп є їхня чисельність. У соціології розрізняють малісередні та великі групи. Чим менша група, тим більше можливостей індивід отримує для того, щоб пізнати інших людей і встановити з ними тісні стосунки.

Малі групи — це добре знайомі між собою люди, які об’єднані спільними цілями, інтересами і постійно взаємодіють між собою (сім’я, студентська група, компанія друзів).

Великі групи — це багатотисячні групи людей, що розсіяні на великих просторах і для яких властиві опосередковані соціальні взаємодії (класові, територіальні, етнічні спільноти).

Замкнуті групи – застосовують чіткі критерії прийняття нових членів (наприклад, касти).

Обмежені групи – в них критерії прийому менш суворі (наприклад, професійна група).

Відкриті соціальні групи – не висувають до бажаючих жодних особливих вимог, вільний доступ (наприклад, громадська організація).


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+