Правове регулювання ринку цукру
Зміст сторінки:
§ 8. Правове регулювання ринку цукру
Україна, яка є найбільшим виробником цукру в
світі, наштовхнулася істотні проблеми, пов’язані з кризою вітчизняної цукрової
галузі. Річ у тім, що обладнання на більшості вітчизняних цукрових заводах
застаріло, а тому виробництво цукру є нерентабельним. Держава вживає заходів
щодо виведення цукрової галузі з кризи. Передумовою для запровадження спеціального
державного регулювання ринку цукру було становище, що склалося на цьому ринку:
у 1991-1995 рр. середньорічне виробництво цукрових буряків становило 31,3 млн.
т. і цукру 3,6 млн. т., тобто скоротилося майже на третину порівняно з
попередніми 5 роками. Перехід цукрових заводів на переробку давальницької
сировини призвів до зменшення надходження коштів до бюджету, погіршення
фінансового стану цукрових заводів, а також перенасичення внутрішнього ринку
цукром. Кредиторська заборгованість цукрових заводів станом на 1 липня 1996 р.
сягнула 47 трлн крб. Сума позичених фінансових ресурсів перевищила власні
кошти. Крім того, Україна приєдналася до
Міжнародної угоди з цукру 1992 р. У зв’язку з цим в Україні запроваджено
особливий режим регулювання ринку цукру, спочатку згідно з постановою Кабінету
Міністрів України від 24 травня 1997 р. № 490 “Про регулювання ринку
цукру”, а згодом — згідно із Законом України від 17 червня 1999 р.
“Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру”
Цей Закон визначає бурякоцукровий комплекс як
сукупність господарюючих суб’єктів усіх форм власності, які вирощують цукрові
буряки, переробляють їх на цукор і реалізують його. Регулюється ринок цукру
шляхом квотування реалізації виробленого в Україні цукру. При цьому
встановлюються квоти 3 видів: квота “А” — річна квота поставки цукру
на внутрішній ринок; квота “В” — квота поставки цукру за межі України
за міжнародними договорами і квота “С” — цукор, вироблений в Україні
понад квоти “А” та “В” і призначений для реалізації його
власниками виключно за межами України.
Обсяги виробництва цукру, що поставляється на
внутрішній ринок України, обмежуються квотою “А”. Обсяги виробництва
цукру, призначеного для поставок за межі України з метою виконання
зобов’язань держави за міжнародними договорами, обмежуються квотою
“В”. Граничні розміри квот “А” та “В”
визначаються щорічно Кабінетом Міністрів України. Обсяги виробництва цукру в
межах квот “А” та “В” розподіляються між цукровими заводами
Мінагрополітики України, на конкурсних умовах, згідно з Положенням про умови
розподілу обсягів виробництва цукру квот “А” і “В” між цукровими
заводами на конкурсних засадах, затвердженим наказом Мінагрополітики України
від 20 вересня 2000 р. № 186. Розподіл обсягів виробництва цукру в межах квот
“А” та “В” здійснюється не пізніше 1 січня поточного року.
Положення про порядок формування квот поставки цукру на внутрішній ринок і за
міжнародними договорами, визначення та розподіл обсягів вирощування цукрових
буряків і виробництва цукру в межах цих квот затверджене постановою Кабінету
Міністрів України від 2 червня 2000 р. № 868. Обсяги вирощування цукрових
буряків для виробництва цукру в межах квот “А” та “В”
визначаються щорічно Кабінетом Міністрів України або уповноваженим ним органом
і розподіляються обласними та районними органами виконавчої влади на
конкурсних умовах. Для стабільного забезпечення потреб внутрішнього ринку
цукром протягом року та недопущення значних сезонних коливань ціни на нього
визначаються квартальні та місячні обсяги реалізації цукру.
У межах квоти “В” за заявками
підприємств, які експортують цукор, Мінекономіки видає спеціальні дозволи
(ліцензії) на реалізацію цукру за межами України згідно з міжнародними
договорами та з урахуванням квартальних і місячних обсягів. Реалізація цукру
квоти “В” здійснюється за цінами, що визначаються міжнародними
договорами. Реалізація цукру з квот “В” і “С” на внутрішньому
ринку України забороняється. Ввозити цукор в Україну дозволяється фізичним
особам лише в обсягах, потрібних для їхнього власного споживання. Виробництво
цукру в Україні з імпортної сировини допускається виключно за умови подальшого
вивезення готової продукції у повному обсязі за межі України в терміни, передбачені
законодавством.
Обсяги закупівлі цукру для задоволення
внутрішніх державних потреб, а також для виконання зобов’язань держави за
міжнародними договорами визначаються щорічно Кабінетом Міністрів України. Для
задоволення державних потреб цукор закуповують органи (підприємства),
уповноважені Кабінетом Міністрів України, за умови попереднього фінансування
витрат виробників цукру та цукрових буряків за мінімальними цінами на них. У
межах попереднього фінансування зазначених витрат може бути застосовуване
державне матеріально-технічне забезпечення виробників цукру та вирощування
цукрових буряків.
Закон передбачає встановлення мінімальних цін
на цукрові буряки і на цукор. Мінімальна ціна на цукрові буряки, які поставляються
для виробництва цукру квот “А” та “В”, і мінімальна ціна на
цукор квоти “А” визначаються щорічно Кабінетом Міністрів України за
пропозиціями Мінагрополітики України з урахуванням базисної цукристості.
Мінімальна ціна на цукрові буряки, які поставляються для виробництва цукру
квот “А” та “В”, і мінімальна ціна на цукор квоти
“А” встановлюються щорічно до 1 січня поточного року із
застосуванням щомісячних індексів інфляції. Мінімальні ціни на цукор і цукрові
буряки встановлюються на рівні, що забезпечує прибутковість виробництва
відповідних видів продукції. Порядок визначення мінімальних цін на цукрові
буряки та цукор затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 2
червня 2000 р. № 868.
§ 9. Правове регулювання ринку алкоголю й
тютюну
Специфічним для України є ринок алкоголю й
тютюну. Він розвивається надзвичайно швидко і характеризується високою рентабельністю,
але пов’язаний з продуктами, які становлять небезпеку для здоров’я людини.
Щороку в Україні помирає близько 10 тис. людей від неякісних алкогольних
напоїв. Необхідність забезпечення національної безпеки від вживання неякісних
алкогольних напоїв і тютюнових виробів спричинила виникнення інституту правового
регулювання ринку алкоголю й тютюну. Важливим законодавчим актом у цій галузі є
Закон України від 19 грудня 1995 р. “Про державне регулювання виробництва
і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та
тютюнових виробів”. Він поширюється на обіг слабоалкогольних напоїв, таких
як пиво, а також на виробництво вин і алкогольних настоянок, які виготовлені громадянами
в домашніх умовах для власного споживання.
Згідно із Законом, виробництво спиртів
етилового (в тому числі як лікарського засобу), етилового ректифікованого
виноградного, етилового ректифікованого плодового може здійснюватися лише на
державних підприємствах за наявності в них ліцензій. Спирт коньячний і плодовий
виготовляється на державних підприємствах, а також на інших підприємствах
незалежно від форми власності, які станом на 1 січня 2001 р. мали відповідну
ліцензію, повний технологічний цикл виробництва коньяку та алкогольних напоїв
за коньячною технологією, забезпечені спеціальною тарою для витримування
спиртів, мають кваліфікованих фахівців і виробляють зазначені спирти лише для
потреб власного виробництва без права реалізації іншим суб’єктам
підприємницької діяльності. Виробництво алкогольних напоїв та тютюнових виробів
дозволяється суб’єктам підприємницької діяльності незалежно від форм власності
за умови одержання ліцензії. Рішення про проектування й будівництво нових
спиртових виробництв приймається Кабінетом Міністрів України.
Виробництво спиртів — етилового, коньячного і
плодового, етилового ректифікованого виноградного, етилового ректифікованого
плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового та алкогольних
напоїв здійснюється за наявності внесених до Єдиного реєстру місць зберігання
спирту. До цього Реєстру місця зберігання спирту вносяться органами державної
податкової служби. Спирт-сирець виноградний і спирт-сирець плодовий виготовляють
підприємства за наявності у них ліцензій незалежно від форми власності з правом
реалізації як сировини іншим суб’єктам підприємницької діяльності, що мають
ліцензії на виробництво спирту етилового, етилового ректифікованого
виноградного або спирту етилового ректифікованого плодового.
Ліцензії на виробництво спиртів етилового,
коньячного й плодового, етилового ректифікованого виноградного, етилового
ректифікованого плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового,
алкогольних напоїв та тютюнових виробів видаються, призупиняються та анулюються
Міністерством фінансів України згідно з Положенням про порядок видачі
спеціальних дозволів (ліцензій) суб’єктам підприємницької діяльності на
виробництво спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженим постановою
Кабінету Міністрів України від 30 липня 1996 р. № 855. Ліцензії на виробництво
коньяку та алкогольних напоїв за коньячною технологією видаються лише тим
суб’єктам підприємницької діяльності, які мають повний технологічний цикл
виробництва, в тому числі викурку й витримку. Ліцензії на виробництво спиртів —
етилового, коньячного і плодового, етилового ректифікованого виноградного,
етилового ректифікованого плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю
плодового — видаються суб’єктам підприємницької діяльності — юридичним особам,
а на виробництво алкогольних напоїв та тютюнових виробів — усім суб’єктам підприємницької
діяльності. Ліцензії на виробництво тютюнових виробів видаються лише суб’єктам
підприємницької діяльності, які мають повний технологічний цикл виробництва
тютюнових виробів, зокрема виготовлення тютюнової суміші, сигаретні цехи. Для
суб’єктів підприємницької діяльності, які отримали ліцензію на виробництво
тютюнових виробів у порядку, визначеному законом, але не здійснюють повного
циклу цього виробництва, ліцензія дійсна до кінця її строку.
Підприємства, виробничі цехи, дільниці,
лабораторії та інші структурні підрозділи, які здійснюють виробництво і
контроль за виробництвом спиртів: етилового, коньячного й плодового, етилового
ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового,
спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового, алкогольних напоїв та
тютюнових виробів підлягають обов’язковій атестації на відповідність вимогам,
встановленим чинними законодавчими актами України щодо забезпечення життя та здоров’я
людей, охорони навколишнього природного середовища, повного технологічного
циклу виробництва коньяку, алкогольних напоїв за коньячною технологією і
тютюнових виробів, а також відповідність санітарним, пожежним, екологічним
нормам і правилам. Ліцензія на право виробництва спиртів етилового, коньячного
і плодового, етилового ректифікованого виноградного, етилового ректифікованого
плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового, алкогольних
напоїв та тютюнових виробів видається після атестації підприємства, яка є
чинною протягом терміну дії зазначеної ліцензії.
Спирти етиловий, коньячний і плодовий,
етиловий ректифікований виноградний, етиловий ректифікований плодовий,
спирт-сирець виноградний, спирт-сирець плодовий, алкогольні напої та тютюнові
вироби мають відповідати вимогам державних стандартів України і підлягають
обов’язковій сертифікації згідно із Законом України від 17 травня 2001 р.
“Про підтвердження відповідності”.
Гуртова
і роздрібна торгівля (в тому числі експорт) алкогольними напоями і тютюновими
виробами підлягає ліцензуванню згідно з Тимчасовим порядком видачі ліцензій на
право імпорту, експорту, оптової торгівлі спиртом етиловим, коньячним і
плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами і роздрібної торгівлі
алкогольними напоями та тютюновими виробами, затвердженим постановою Кабінету
Міністрів України від 13 травня 1996 р. № 493.