Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

54. БРІК, ШОС та інші форми східноєвропейської співпраці як геополітичні проекти


БРІК (Бразілія, Росія, Індія, Китай), ШОС (Шанхайська Організація Співпраці) та інші форми східноєвропейської співпраці як геополітичні проекти: сумісність та перспективи

БРІК – це неформальний союз Бразилії, Росії, Індії та Китаю. Ці країни займають чверть земної поверхні, в них живуть більше 40 відсотків населення планети, вони дають 10 відсотків світового ВВП. Аналітики вважають, що не пізніше 2050 держави БРІК за цим показником можуть обігнати “велику сімку”, об’єднуючу найбільш промислово розвинені країни світу.

Після приєднання ПАР до БРІКу 18 лютого 2011 року, індійський міністр фінансів оголосив, що відтепер група називатиметься BRICS. Великі розміри цих країн і багато населення забезпечують швидкий розвиток.

Вигідне розташування цих країн забезпечує наявність в них багатьох важливих для світової економіки ресурсів:

– Бразилія — багата сільськогосподарською продукцією,

– Росія — найбільший у світі експортер мінеральних ресурсів,

– Індія — дешеві інтелектуальні ресурси,

– Китай — дешеві трудові ресурси,

– Південна Африка — природні ресурси.

Шанхайська організація співробітництва (ШОС) – субрегіональна міжурядова міжнародна організація, утворена 15 червня 2001 року в місті Шанхаї (КНР). До ШОС входять 6 країн-членів – Китайська Народна Республіка, Російська Федерація, Республіка Казахстан, Киргизька Республіка, Республіка Таджикистан і Республіка Узбекистан.

7 червня 2002 року в Санкт-Петербурзі відбулася друга зустріч глав країн-членів ШОС, на якій була підписана Хартія ШОС, і тим самим були закріплені правові основи для розвитку організації в майбутньому. В документі у відповідності з міжнародним правом чітко визначені основна мета, принципи, організаційна структура, форма функціонування, напрямок співробітництва та принципи зовнішніх зв’язків організації.

Відповідно до Хартії, основними цілями і завданнями ШОС є:

– зміцнення між державами-членами взаємної довіри, дружби і добросусідства;

– розвиток багатопрофільного співробітництва з метою підтримки і зміцнення миру, безпеки і стабільності в регіоні, сприяння побудові нового демократичного, справедливого і раціонального політичного й економічного міжнародного порядку;

– спільна протидія тероризму, сепаратизму й екстремізму у всіх їхніх проявах, боротьба з незаконним обігом наркотиків і зброї, іншими видами транснаціональної злочинної діяльності, а також незаконною міграцією;

– сприяння всебічному і збалансованому економічному росту, соціальному і культурному розвитку в регіоні за допомогою спільних дій на основі рівноправного партнерства з метою неухильного підвищення рівня і поліпшення умов життя народів держав-членів;

– сприяння забезпеченню прав і основних свобод людини відповідно до міжнародних зобов’язань держав-членів і їхнім національним законодавствам;

– підтримка і розвиток відносин з іншими державами і міжнародними організаціями;

– взаємодія в запобіганні міжнародних конфліктів і їхньому мирному врегулюванні;

– спільний пошук рішень проблем, що виникнуть у ХХІ столітті.

Для виконання цілей і задач ШОС у рамках організації діють: Рада глав держав, Рада глав урядів (прем’єр-міністрів), Рада міністрів закордонних справ, Наради керівників міністерств і/чи відомств, Рада національних координаторів.

Організація за демократію та економічний розвиток ГУАМ — регіональне об’єднання чотирьох держав: Грузії, України, Азербайджанської Республіки та Республіки Молдова. В основі утворення цієї форми співробітництва лежить єдність позицій країн із подібними політичними й економічними зовнішніми орієнтаціями. Організація була створена 1997року для протистояння впливу Росії в регіоні й отримала підтримку Сполучених Штатів. У 1999 організація була перейменована у ГУУАМ завдяки вступу Республіки Узбекистан до неї, яка, однак, вийшла з організації 5 травня 2005, викликавши повернення початкової назви. Штаб-квартира розташована у Києві на Майдані Незалежності.

Спільні економічні інтереси держав ГУАМ найбільше сконцентровані навколо питань транспортування прикаспійських енергоносіїв та прокладання нових транзитних маршрутів через Кавказький регіон.

Ефективним напрямком економічного співтовариства є розвиток інвестиційної діяльності між державами ГУАМ, створення спільних підприємств з переробки сільськогосподарської продукції, в галузі машинобудування, енергетики і транспорту.

Іншим важливим напрямком співпраці в межах ГУАМ— є проблеми безпеки й стабільності в регіоні. Співпраця делегацій країн ГУАМ в рамках міжнародних організацій, в першу чергу ООН та ОБСЄ, реалізується на постійній основі, що включає регулярні консультації з метою обговорення тих чи інших питань, які виникають під час роботи та торкаються інтересів країн ГУАМ, та вироблення спільних позицій. Започатковано механізм головування національних делегацій країн ГУАМ у рамках міжнародних організацій.

Зміцнення і поглиблення цієї форми співробітництва країн ГУАМ допомагає ефективнішій координації індивідуальних позицій та зусиль країн об’єднання, реалізації їхніх національних інтересів у діяльності міжнародних організацій.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+