Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Особливості застосування експертних висновків у внутрішньополітичній і зовнішньополітичній практиці

Особливості застосування експертних висновків у внутрішньополітичній і зовнішньополітичній практиці

У прикладних політичних дослідженнях з державної та міжнародної проблематики експертні оцінки найчастіше використовуються в ситуаціях, коли існує брак достовірної інформації, необхідної для прийняття рішень, або коли ця інформація є ймовірнісною і не верифікується традиційними аналітичними засобами.

Експертна оцінка – авторитетна думка експерта з якої-небудь проблеми, що знаходиться в сфері його компетенції. При отриманні експертних оцінок, на відміну від опитувань громадської думки, питання задаються експерту безпосередньо і формулюються таким чином, щоб отримана відповідь була максимально визначеною.

Експерт – особа, що готує або приймає рішення в умовах невизначеності; експерт повинен бути визнаним авторитетом в проблемній області.

Однак необхідно враховувати, що на основі експертних висновків не вдається повністю подолати елементи суб’єктивізму, гарантувати абсолютну адекватність висновків, проводити повноцінну верифікацію, а головне – здійснювати надійне довгострокове прогнозування. Тому навіть при дотриманні достатньою коректності застосування того чи іншого варіанту експертних оцінок матеріали, отримані на їх основі, необхідно розглядати з урахуванням висновків, підготовлених іншими способами.

 

Особливості спрямованого і не спрямованого контент-аналізу

Ненаправлений контент-аналіз грунтується на гіпотезі, що деякі слова тексту, названі репрезентативними, можуть бути репрезентативні по відношенню до всього тексту. Ці слова повинні часто зустрічатися в тексті і не носити функціонального характеру.

Спрямований контент-аналіз передбачає попереднє складання переліку понять, що конкретизують кожну окрему категорію.

В даний час дані методики практично не застосовуються самостійно, а служать базою для подальших етапів дослідження.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+