Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Підготовчий етап прийняття рішень


Підготовчий етап прийняття рішень

На підготовчому етапі процесу прийняття рішень виробляються ідентифікація та формулювання проблеми. З цією метою формується база даних, достатня для вирішення проблеми, виробляється перелік найбільш важливих для держави проблем (“порядок денний”), виділяються і формулюються найбільш значущі серед них питання, а також визначаються критерії вимірювання проблеми і досягнення успіху в її вирішенні.

Використовувані на цьому етапі технології застосовуються в рамках наступної схеми дій: пошук проблем при аналізі ситуації; при визнанні наявності проблеми держава вибирає між трьома альтернативами:

1) позначити своє нейтральне ставлення до неї або сформулювати ту чи іншу позицію по відношенню до неї, не вживаючи подальших дій;

2) навмисно затягти початок дій з її реалізації;

3) почати активно працювати над її вирішенням. В останньому випадку у держави також є кілька варіантів дій: воно може почати дії за рішенням ситуації без її аналізу; почати затягувати небудь дії, щоб в подальших подіях більш опукло висвітилися причини конфлікту і можна було вибрати більш вигідні шляхи його дозволу (держава при цьому буде відставати від розвитку ситуації); постаратися передати вирішення проблеми на інший рівень (наприклад, асоціаціям громадянського суспільства) і почати вживати дії з оперативного врегулювання ситуації.

У кінцевому рахунку підсумком підготовчого етапу є: усвідомлення проблемної ситуації, визначення ієрархії складових її питань (тобто розуміння їх важливості і першочерговості з точки зору загальнодержавних інтересів), а також чітке формулювання даних проблем.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
Попередній розділ
Наступний розділ