Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Соціальні інститути економіки


Соціальні інститути економіки

Соціологічне вивчення економіки має свої особливості. Соціо­логи аналізують функціонування економічної системи в її зв’яз­ках з іншими системами суспільства, економічних інститутів — з іншими соціальними інститутами.

Економіка як соціальний інститут — це насамперед сталий комплекс правил, принципів, норм економічної поведінки, за допомогою яких організовується практична взаємодія індивідів і здійснюється адаптація суспільства до умов його існування.

Для забезпечення свого функціонування економічним інститутам потрібні певні обов’язкові передумови: технології виробництва, що передбачають поділ праці, функцій і обов’язків; приміщення; засоби виробництватранспорт; фінансові засоби і, го­ловне, трудові ресурсилюди.

У нормативну структуру економічних інститутів входить система норм, яка відображає відносини власності, домінуючий тип виробництва, а також ті чи інші соціальні цінності, морально-етичні стандарти.

До числа соціальних інститутів в економіці відноситься інститут власності, система торгівлі і розподілу, фінансова система, система страхування та інші види систематизованої економічної активності.

У соціології, що розглядає економіку як підсистему суспільного цілого, її (економіки) головна функція полягає в забезпеченні найважливішого завдання соціальної системи — адаптації до соціального і навколишнього середовища, що постійно змінюється, і задоволенні потреб індивідів.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+