Суб’єкти аграрного права
Зміст сторінки:
Розділ
5. Суб’єкти аграрного права
§ 1. Поняття і класифікація
суб’єктів аграрного права
У теорії держави і права під
суб’єктами права маються на увазі індивіди або організації, які на підставі
юридичних норм можуть бути учасниками правовідносин, тобто носіями суб’єктивних
прав та обов’язків.
Суб’єктами аграрного права є й
державні органи, до компетенції яких належить регулювання сільського
господарства в Україні, юридичні особи всіх форм власності, громадяни (іноземні
громадяни) та особи без громадянства, що господарюють на землі, а також займаються
виробництвом, переробкою, реалізацією сільськогосподарської продукції та
обслуговуванням сільськогосподарських товаровиробників.
Суб’єктів аграрного права можна
умовно поділити на суб’єктів організаційно-господарських повноважень у сфері
управління господарською діяльністю та суб’єктів господарювання.
До першої групи належать органи
державної влади та місцевого самоврядування, які безпосередньо (наприклад,
Міністерство аграрної політики України) або опосередковано (наприклад, Кабінет
Міністрів України) здійснюють управлінські та організаційно-господарські
функції в аграрному секторі економіки України.
Друга група представлена
суб’єктами аграрного господарювання, тобто аграрними формуваннями всіх форм
власності та громадянами-підприємцями, які безпосередньо вирощують і виробляють
сільськогосподарську продукцію (сільськогосподарські товаровиробники),
юридичними особами та підприємцями, що забезпечують діяльність
сільськогосподарських товаровиробників, а також різними фінансово-кредитними,
страховими та посередницькими структурами, які надають свої послуги
сільськогосподарським товаровиробникам.
Окрему групу суб’єктів аграрного
права становлять фізичні особи, які господарюють на землі для задоволення
особистих потреб у сільськогосподарській продукції. Такі суб’єкти здійснюють
свою діяльність без створення юридичної особи і не ставлять за мету отримання
прибутку (наприклад, особисті селянські господарства).
Суб’єктів аграрного
господарювання можна класифікувати за різними критеріями, зокрема за порядком
створення, спеціальною правоздатністю та функціями,
способом утворення (заснування) та формування статутного фонду, суб’єктним
складом, організаційно-правовою формою та ін.
За порядком створення всі
суб’єкти аграрного господарювання поділяються на юридичних осіб приватного
права та юридичних осіб публічного права. Відповідно до ст. 81 ЦК, юридичні
особи публічного права створюються розпорядчим актом Президента України,
органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу
місцевого самоврядування. Прикладом юридичної особи публічного права в
аграрному секторі економіки є Державна акціонерна компанія “Хліб
України”, яка створена відповідно до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 серпня 1996 р. № 1000 “Про утворення Державної акціонерної компанії
“Хліб України”. Юридичні особи приватного права створюються на
підставі установчих документів відповідно до ст. 87 ЦК.
За особливостями правоздатності
та виконуваними функціями, суб’єкти аграрного господарювання поділяються на 3
групи. До першої належать засновані на приватній, державній та комунальній формах
власності юридичні особи або інші підприємницькі структури, які не мають
статусу юридичної особи, головним предметом діяльності яких є виробництво
товарної маси продуктів харчування, продовольства й сировини. Ці аграрні формування
називаються сільськогосподарськими товаровиробниками. Згідно зі ст. 1 Закону
України від 17 липня 1997 р. “Про сільськогосподарську кооперацію”
(в редакції Закону від 2 листопада 2000 р.) та ч. 1 ст. 44 Закону України від
14 травня 1992 р. “Про відновлення платоспроможності боржника або
визнання його банкрутом” (в редакції Закону від 30 червня 1999 р.),
головна особливість (кваліфікуюча ознака) сільськогосподарських
товаровиробників полягає в тому, що валовий доход, отриманий від операцій з реалізації
сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки,
за наявності сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і
багаторічних насаджень тощо) та/або поголів’я сільськогосподарських тварин у
власності, користуванні, в тому числі й на умовах оренди за попередній звітний
(податковий) рік, повинен перевищувати 50% загальної суми валового доходу.
Друга група представлена
підприємницькими структурами, діяльність яких заснована на різних формах
власності та організаційно-правових формах, а правосуб’єктність і статутна
діяльність спрямовані на забезпечення сучасної виробничо-господарської діяльності
сільськогосподарських товаровиробників. До цієї групи належать суб’єкти
господарювання, предметом статутної діяльності
яких є виконання робіт з агрохімічного, меліоративного, гідромеліоративного,
технічного та іншого забезпечення діяльності виробників сільськогосподарської
товарної продукції.
До третьої групи належать підприємницькі
структури, правосуб’єктність і статутна діяльність яких спрямована на надання
різноманітних фінансово-кредитних, страхових, комерційних, посередницьких та
інших послуг для забезпечення підприємницької діяльності сільськогосподарських
товаровиробників. До цієї групи належать банки, кредитні спілки, біржі,
страхові компанії, аграрні холдінги тощо.
Залежно від способу утворення
(заснування) та формування статутного фонду, суб’єкти аграрного господарювання
поділяються на унітарні та корпоративні підприємства.
Згідно зі ст. 63 ГК, унітарне
підприємство створюється одним засновником, який надає потрібне для того майно,
формує відповідно до закону статутний фонд, не поділений на частки (паї), затверджує
статут, розподіляє доходи, безпосередньо або через керівника, який ним
призначається, керує підприємством і формує його трудовий колектив на засадах
трудового найму, вирішує питання реорганізації та ліквідації підприємства.
Унітарними є державні та комунальні сільськогосподарські підприємства, а також
підприємства, засновані на власності об’єднання громадян, релігійної організації
або на приватній власності засновника.
Корпоративне
сільськогосподарське підприємство утворюється, як правило, 2 або більше
засновниками за їх спільним рішенням (договором), діє на основі об’єднання
майна та/або підприємницької чи трудової діяльності засновників (учасників),
їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав, у тому числі
через органи, що ними створюються, участі засновників (учасників) у розподілі
доходів та ризиків підприємства. Корпоративними є сільськогосподарські
кооперативні підприємства, підприємства, що створюються у формі господарського
товариства, а також інші підприємства, зокрема засновані на приватній
власності 2 або більше осіб. Отже, унітарним є, наприклад, фермерське
господарство, створене одним громадянином, а корпоративним — фермерське господарство,
засноване кількома громадянами.
Найпоширенішою є також
класифікація суб’єктів аграрного господарювання залежно від їх
організаційно-правових форм. За цим критерієм їх поділяють на
сільськогосподарські підприємства, кооперативи, господарські товариства та
фермерські господарства. Слід зазначити, що відповідно до норм чинного законодавства,
зокрема ст. 63 ГК, сільськогосподарські кооперативи, господарські товариства
та фермерські господарства охоплює загальне поняття “підприємство”. Однак наявність в аграрному секторі економіки
таких суб’єктів господарювання, як державні (комунальні) та приватні сільськогосподарські
підприємства зумовлює потребу окремого визначення поняття
“сільськогосподарське підприємство”.
Отже, сільськогосподарські
підприємства є самостійними суб’єктами господарювання, створеними компетентним
органом державної влади чи органом місцевого самоврядування, чи іншими суб’єктами
для задоволення суспільних та особистих потреб систематичним здійсненням
виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в
аграрному секторі економіки в порядку, передбаченому чинним законодавством
України.
Згідно зі ст. 1 Закону України
“Про сільськогосподарську кооперацію”, сільськогосподарським
кооперативом є юридична особа, створена фізичними та/або юридичними особами, що
є сільськогосподарськими товаровиробниками, на засадах добровільного членства
та об’єднання майнових пайових внесків для спільної виробничої діяльності в
сільському господарстві та обслуговування переважно членів кооперативу.
Основними кваліфікуючими
ознаками сільськогосподарських кооперативів є:
— недержавна
форма власності;
— відносини
членства;
— управлінські
функції здійснюються членами кооперативу за принципом: “один член — один
голос”;
— особиста
трудова участь членів у спільній виробничій або іншій господарській діяльності
в аграрному секторі;
— об’єднання
членами своїх майнових пайових внесків;
— наявність
інституту кооперативних виплат і виплат на паї та ін.
До кооперативних форм
виробництва сільськогосподарської продукції також належать: колективні
сільськогосподарські підприємства (КСП), фермерські господарства (ФХ), їх
об’єднання тощо.
Діяльність сільськогосподарських
кооперативів регулюється ЦК, ГК, законами України від 7 лютого 1991 р.
“Про власність”.
Кооперативні виплати — це
частина доходу кооперативу, яка розподіляється за результатами фінансового
року між членами кооперативу (об’єднання) пропорційно їхній участі в
господарській діяльності кооперативу та відповідно до обсягів робіт, послуг, коштів,
одержаних кооперативом у вигляді надбавок до цін під час реалізації продукції та
внаслідок зниження цін у разі придбання товарів у постачальницьких кооперативах
у порядку, визначеному рішенням вищого органу управління кооперативу.
Виплати на паї — це виплати
частини доходу кооперативу на паї членів, які здійснюються за підсумками
фінансового року з доходу, що залишається у розпорядженні кооперативу з
урахуванням необхідності формування і поповнення його фондів. Виплати можуть
здійснюватися у грошовій формі, товарами, цінними паперами, а також у формі
збільшення паю та інших формах, передбачених статутом кооперативу. Загальна сума
виплат на паї не може перевищувати 20% доходу, визначеного до розподілу.
У процесі проведення аграрної
реформи переважна більшість КСП в період з грудня 1999 р. до квітня 2000 р.
була реорганізована з утворенням на їх базі нових економічно ефективних сільськогосподарських
структур (фермерських господарств, сільськогосподарських кооперативів та
господарських товариств) на основі приватної власності на земельні та майнові
частки (паї). від 10
липня 2003 р. “Про кооперацію”, “Про сільськогосподарську
кооперацію”, від 14 лютого 1992 р. “Про колективне сільськогосподарське
підприємство” та іншими нормативно-правовими актами.
Відповідно до ст. 1 Закону
України “Про фермерське господарство”, фермерське господарство є
формою підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які
виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися
її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках,
наданих їм для ведення фермерського господарства, згідно із законом.
Порівняно із
сільськогосподарськими кооперативами особливість фермерських господарств
полягає у таких головних ознаках:
— членство
засноване виключно на родинних та/або сімейних зв’язках;
— спільна
сумісна власність членів господарства на його майно (якщо інше не обумовлено в
договорі між ними);
— можливість
створення господарства однією особою;
— право
на створення такого господарства має виключно дієздатний громадянин України,
який досяг 18-річного віку, має відповідну кваліфікацію та пройшов конкурсний
відбір тощо.
Діяльність фермерських
господарств регулюється ЦК, ГК та ЗК України, законами “Про
власність”, від 19 червня 2003 р. “Про фермерське господарство”
та ін.
Господарськими товариствами є
підприємства або інші суб’єкти господарювання, створені юридичними та/або
громадянами шляхом об’єднання їх майна та участі в підприємницькій діяльності
товариства з метою одержання прибутку. У сфері сільськогосподарського виробництва
діють переважно акціонерні товариства закритого та відкритого типів (ЗАТ та
ВАТ) і товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ).
Основними кваліфікуючими
ознаками господарських товариств є:
— недержавна
або державна форми власності;
— відносини
участі (інвестування);
— обов’язкове
об’єднання учасниками (акціонерами) своїх капіталів (майнових внесків);
— необов’язковість
особистої трудової участі акціонерів (учасників) у діяльності господарського
товариства;
— управління
й контроль, який здійснюється учасниками (акціонерами), залежить від розміру їх
частки у статутному фонді товариства;
— наявність інституту права на
дивіденди та ін.
Діяльність господарських
товариств в аграрному секторі економіки регулюється ЦК, ГК, законами “Про
власність”, від 19 вересня 1991 р. “Про господарські
товариства” та ін.
ГК дає класифікацію підприємств
за таким критерієм, як кількість працюючих та обсяг валового доходу від
реалізації продукції за рік. Відповідно до ч. 7 ст. 63 ГК, за цим критерієм
сільськогосподарські підприємства можуть належати до малих, середніх або великих
підприємств.
Малими (незалежно від форми
власності) є сільськогосподарські підприємства, в яких середньооблікова
чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік не перевищує 50 осіб, а
обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період не
перевищує суми, еквівалентної 500 тис. євро за середньорічним курсом
Національного банку України щодо гривні. Великими сільськогосподарськими
підприємствами є підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих
за звітний (фінансовий) рік перевищує 1 тис. осіб, а обсяг валового доходу від
реалізації продукції (робіт, послуг) за рік перевищує суму, еквівалентну 5 мли
євро за середньорічним курсом Національного банку України щодо гривні. Всі
інші підприємства вважаються середніми.
§ 2. Особливості правового
статусу суб’єктів аграрного господарювання
Усі суб’єкти аграрного
господарювання із статусом юридичної особи мають відокремлене майно, яке
знаходиться на самостійному балансі, рахунки в установах банків, печатку із
своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом, відповідають за своїми
зобов’язаннями своїм майном, можуть від свого імені набувати та здійснювати
майнові та особисті немайнові права, мати обов’язки, бути позивачами та відповідачами
в суді. Засновники недержавних сільськогосподарських підприємств мають
відповідні права та обов’язки щодо майна таких підприємств. На відміну від них,
засновники державних і комунальних сільськогосподарських підприємств є
власниками їх майна.
Суб’єкти аграрного
господарювання мають загальну цивільну правосуб’єктність. Тобто вони можуть
мати цивільні права та нести цивільні обов’язки з метою здійснення будь-яких
видів діяльності, не заборонених законом. Виняток становлять державні та комунальні
унітарні сільськогосподарські підприємства, які, відповідно до гл. 8 ГК, мають
не загальну, а спеціальну правосуб’єктність, встановлену чинним законодавством.
Правосуб’єктність сільськогосподарських підприємств виникає з моменту їх
державної реєстрації, а припиняється з моменту їх ліквідації.
Провідні вчені-юристи
зазначають, що всі суб’єкти аграрного господарювання, незалежно від їх
організаційно-правової форми, є носіями комплексної правосуб’єктності, яка
полягає в тому, що вони є учасниками цивільних, земельних, трудових,
організаційно-управлінських (адміністративних), фінансових та інших правовідносин.
Коло і характер таких відносин різноманітні, мають індивідуальну визначеність
для кожної конкретної організації, яка зумовлюється не тільки її
організаційно-правовою формою, але й спеціалізацією, іншими особливостями
окремих видів сільськогосподарських юридичних осіб. Водночас зазначеній
сукупності правовідносин (аграрних правовідносин) притаманні специфічні риси,
які зумовлюються галузевим характером господарської діяльності сільськогосподарських
товаровиробників, пов’язаної з використанням землі як основного засобу
виробництва, а також рослин і тварин, тобто природного й біологічного чинників
виробництва, які зазнають постійного впливу погодно-кліматичних умов.
Діяльність суб’єктів аграрного
господарювання спрямована на задоволення матеріальних, духовних та інших
соціальних потреб їхніх членів або учасників (акціонерів). Головна мета такої
діяльності, як правило, — отримання прибутку. Звідси випливають і особливі
завдання діяльності вищеназваних суб’єктів, якими є виробництво, переробка й
реалізація сільськогосподарської товарної продукції (продуктів харчування та
сировини).
Слід зауважити, що продовольча,
а отже й економічна безпека держави безпосередньо залежить від ефективності та
якості господарської діяльності сільськогосподарських підприємств. Тому існує потреба
в особливому державному регулюванні сільського господарства, яке в сучасних
умовах здійснюється переважно економічними методами. Серед них можна назвати
ціноутворення, пільгове кредитування, оподаткування, страхування, державні
закупівлі, державні заставні операції, економічні санкції, методи встановлення
гарантованих фіксованих цін, заставних ставок, державних закупівельних цін та
ін. Так, наприклад, державне регулювання ціноутворення на сільськогосподарську
товарну продукцію передбачає застосування таких спеціальних методів регулювання
цін, як товарні інтервенції на вільних товарних ринках (джерелом таких інтервенцій
є державні продовольчі резерви), регулювання експортно-імпортних операцій з сільськогосподарською
продукцією та ін.
Особливості правового статусу
суб’єктів аграрного господарювання виявляються також і в договірних
правовідносинах. Так договірні відносини між сільськогосподарськими
товаровиробниками й державою у сфері реалізації сільськогосподарської продукції
для державних потреб регулюються спеціальними нормативними актами та особливим
видом договору — договором контрактації сільськогосподарської продукції.
Відповідно до ст. 713 ЦК, цей договір має ознаки не властиві звичайним
договорам купівлі-продажу або поставки. Крім того, чинний ЦК передбачає
контрактацію лише сільськогосподарської продукції, що ставить суб’єктів
аграрного господарювання в особливе становище порівняно з іншими товаровиробниками.
Усі суб’єкти аграрного
господарювання використовують землі сільськогосподарського призначення та інші
природні ресурси. Тому їх статус формується також з урахуванням прав і
обов’язків, притаманних виключно землевласникам та землекористувачам (користувачам
природних ресурсів).
Правосуб’єктність
сільськогосподарських підприємств має певні особливості в сфері трудових
відносин, а виробництво сільськогосподарської продукції — сезонний характер і
безпосередньо залежить від природно-кліматичних умов, в яких здійснюється
господарювання. Отже, з урахуванням цих об’єктивних виробничих умов,
законодавство наділяє суб’єктів аграрного господарювання правами встановлювати
на рівні локального регулювання режими праці й відпочинку, норми праці та
оплати праці, преміальні та інші види заохочень працівників, правила
дисципліни праці та внутрішнього трудового розпорядку, розподіл кінцевих
результатів господарської діяльності залежно від особистого трудового внеску
кожного працівника (наприклад, встановлення умов нарахування пайових виплат) та
ін.
За змістом Закону України від 17
жовтня 1990 р. “Про пріоритетність соціального розвитку села та
агропромислового комплексу в народному господарстві” (в
редакції Закону від 15 травня 1992 р.), важливе місце у складі
правосуб’єктності сільськогосподарських підприємств належать їх правам та
обов’язкам щодо створення, розвитку й функціонування соціальної інфраструктури
села, будівництва, оснащення та утримання різних об’єктів культурно-побутового
та іншого соціального призначення. Зокрема, суб’єкти аграрного підприємництва
залучаються до спорудження в сільській місцевості житла, об’єктів побуту,
культури, торгівлі, охорони здоров’я, фізкультури і спорту, освіти, зв’язку,
шляхів, енергетичних, газових і водорозподільних систем, тваринницьких
приміщень, інженерно-технічних комплексів, машинно-тракторного парку та інших
об’єктів, які сприяють поліпшенню соціального становища села.